Pavaykka Recipe Ingredients
- Bitter gourd (Pavakka) – 300gm
- Ginger-garlic paste – 1 tablespoon
- Chili powder – 1 teaspoon
- Kashmiri chili powder – 1 teaspoon
- Cumin seeds – half teaspoon
- Lemon juice – 1 teaspoon
- Turmeric powder – half teaspoon
- Garam masala powder – half teaspoon
- Green chilies – 4
- Coconut oil, curry leaves, salt to taste
Pavaykka Recipe : പലരും കഴിക്കാൻ മടിക്കുന്നതും എന്നാൽ പോഷകഘടകങ്ങൾ ഏറെ അടങ്ങിയിട്ടുള്ളതുമായ ഒന്നാണ് പാവക്ക. ഏതു രീതിയിലെങ്കിലും ഭക്ഷണത്തിൽ ഉൾപ്പെടുത്തുന്നത് വളരെ നല്ലതാണ്. ഏറെ കയ്പുള്ളതു കൊണ്ടാണ് പലരും പാവയ്ക്കാ കറിവെക്കാത്തതും ഉപയോഗിക്കാത്തതും. എന്നാൽ പാവക്ക ഇങ്ങനെ ചെയ്തു നോക്കൂ.. കഴിക്കാത്തവരും കഴിച്ചുപോകും.. അൽപ്പം പോലും കൈപ്പറിയാതെ..
പാവക്ക ചെറിയതായി അരിഞ്ഞെടുക്കാം. ചേരുവകൾ ചേർത്ത് തിരുമ്മി മാറ്റിവെക്കാം. ശേഷം മറ്റു ചേരുവകളെല്ലാം തയ്യാറാക്കി പാൻ ചൂടാവുമ്പോൾ പാനിൽ അൽപ്പം വെളിച്ചെണ്ണ ചേർത്ത് ചൂടാക്കി എടുക്കാം. തയ്യാറക്കുന്നത് എങ്ങനെയാണെന്ന് വീഡിയോയിൽ വിശദമായി കാണിച്ചു തരുന്നുണ്ട്. നിങ്ങളും ഇതുപോലൊന്ന് ട്രൈ ചെയ്തു നോക്കൂ.. തീർച്ചയായും എല്ലാര്ക്കും ഇഷ്ടപ്പെടും. Pavaykka Recipe credit : Prathap’s Food T V
Pavaykka Recipe Preparation
- Wash the pavaykka well and slice thinly.
- Sprinkle salt over the slices and keep aside for 10–15 minutes.
- Squeeze and discard the bitter water, then rinse lightly.
- Heat coconut oil in a pan and add curry leaves.
- Add sliced onions and green chilies; sauté until soft.
- Add turmeric, chili powder, coriander powder, and pepper powder.
- Mix well on low flame to avoid burning the spices.
- Add the prepared pavaykka slices and mix thoroughly.
- Cover and cook on medium flame, stirring occasionally.
- Fry uncovered until the pavaykka turns golden and crispy.
- Adjust salt and turn off the flame.